22 aprilie 2024

Plite incorporabile

Plitele incorporabile au devenit alegerea preferata in orice bucatarie moderna, inlocuind rapid aragazul clasic. Alegerea sa vine la pachet cu o multitudine de avantaje fiind astfel pe deplin justificata. Practic, aceasta poate optima spatiul, transforma experienta gatitului intr-o adevarata placere, iar in functie de tip si de model, poate atinge performante superioare. Dar inainte de a lua orice decizie, trebuie sa cunoasteti cateva detalii importante care va vor conduce catre o achizitie potrivita.

Cele mai bune plite incorporabile pe gaz

#1 Plita incorpolabila Electrolux EGH6343ROR

Electrolux EGH6343ROR

Este realizata din metal si in clude patru arzatoare, unul dintre ele cu tripla coroana. Puterea acestora variaza intre 1000 W si 4000 W. Include suport extins de vase ce asigura o buna stabilitate pentru cratite si oale. Spatiul extra din jurul butoanelor si amplasarea ergonomica permit reglarea flacarii cu mai mare precizie in siguranta si cu mai mult confort.

Vezi detalii si pret

#2 Plita incorporabila Bosch PNP6B6B90

Bosch PNP6B6B90

Este realizata din sticla, iar pachetul include si duza GPL. Prezinta patru arzatoare de dimensiuni diferite a caror putere variaza intre 1000 W si 3000 W. Dispune de butoane tip baioneta pentru un control ergonomic si sistem de siguranta util atunci cand flacara se va stinge accidental. La nivelul fiecarui arzator, prezinta sistem de aprindere electrica.

Vezi detalii si pret

#3 Plita incorporabila Electrolux EGH6349BOX

 Electrolux EGH6349BOX

Este fabricata din inox si dispune de gratare realizate din fonta. Include patru arzatoare dintre care cel mai mare este tip Wok. Puterea acestora variaza intre 1000 W si 4000 W. Beneficiaza de sistem de siguranta util daca flacara se stinge accidental si sistem de aprindere electrica la nivelul fiecarui arzator.

Vezi detalii si pret

Cele mai bune plite incorporabile cu inductie

#1 Plita incorporabila AEG IKE84471XB

AEG IKE84471XB

Este realizata din sticla de culaore neagra. Include patru zone de gatit cu putere curpinsa intre 1800 W si 3200 W. Pune la dispozitie 14 trepte de putere si beneficiaza de functia timer, protectie copii, heat booster, oprire automata, senzor de prezenta a vaselor si semnal sonor la finalizarea programului de gatit.

Vezi detalii si pret

#2 Plita incorporabila Electrolux EIT60428C

Electrolux EIT60428CPune la dipsozitie patru zone de gatit puterea acestora variind intre 1800 W si 2800 W. Include sistem de oprire automata, protectie copii, senzori de detectare a vasului de gatit si indicator de caldura reziduala. Zona de caldura se incalzeste doar in momentul in care vasul se afla deasupra sa. Produsul este realizat din sticla usor de curatat.

Vezi detalii si pret

#3 Plita incorporabila Bosch PUE611FB1E

Bosch PUE611FB1EPune la dipozitie patru zone de gatit cu putere cuprinsa intre 1400 W si 2200 W si ofera 17 trepte de putere. Beneficiaza de functia timer, indicator de caldura reziduala, senzori de detectare automata a vasului de gatit si heat booster. Prin intermediul panoului de control foarte intuitiv, puteti selecta zonele de gatit si nivelul de putere specific.

Vezi detalii si pret

Ce tipuri de plite incorporabile exista?

Poate stiti deja ca pe piata putem gasi mai multe tipuri de plite incorporabile si este bine sa stim care sunt acelea.

1. Plita incorporabila pe gaz

Este cea mai populara varianta, foarte asemanatoare cu cea de la nivelul aragazului. Aceasta asigura o eficienta energetica de doar 50%, insemnand mai mult de jumatate din caldura degajata care se pierde.

De regula, aceste plite vin la pachet cu un pret mai mic fata de alte modele si sunt recomandate familiilor care gatesc des. Ca optiuni suplimentare, acestea sunt prevazute cu sisteme de siguranta automata a gazului in cazul in care flacara se stinge accidental, dar si aprindere electrica la nivelul fiecarui arzator.

2. Plita incorporabila electrica

Este realizata din material vitro-ceramic, incalzirea suprafetei de gatit realizandu-se cu ajutorul rezistentei electrice inglobate in materialul plitei. Ofera un aspect foarte elegant gratie suprafetei vitrate fara gratare, permite setarea temperaturii pentru fiecare suprafata de gatit ajutand astfel la economisirea energiei electrice. In plus, optiunea de oprire automata la finalul gatitului sporeste eficienta si siguranta utilizarii acesteia. Cele mai multe modele sunt prevazute si cu un mod ecologic de functionare, reducand consumul de curent electric considerabil.

Pe de alta parte, trebuie sa aveti in vedere costul curentului electric care este mai mare decat cel al gazului, suprafata de gatit poate ramane fierinte mai mult timp dupa finalizarea gatitului.

3. Plita incorporabila pe inductie

Functioneaza pe baza de curent electric, insa schimbul de caldura se realizeaza doar in timpul contactului cu oala sau tigaia. Astfel, acestea sunt realizate din materiale speciale, inscriptionate ca functioneaza cu sisteme pe inductie. Este foarte eficienta din punct de vedere energetic, randamentul fiind de 90%, timpul de gatit este considerabil redus, aproape la jumatate fata de variantele pe gaz, iar plita este complet sigura astfel ca in momentul in care ridicati vasul de pe plita, se raceste aproape instant.

Dar, o plita pe inductie poate fi mai costisitoare decat celelalte modele, insa cu siguranta va fi rentabila in timp.

Ce trebuie sa stiti despre plitele incorporabile?

Dimensiunile plitei. Este un aspect ce trebuie luat in considerare. Plita incorporabila poate fi montata in mai multe locuri spre deosebire de un argaz, insa trebuie sa calculati diniante spatiul pentru a va asigura ca se va incadra perfect. Asigurati-va ca blatul de bucatarie este destul de lat.

Design plita. Reprezinta un alt criteriu de selectie al unui astfel de electrocasnic. Exista modele cu design modern si variante cu design vintage. Totul depinde de  preferintele voastre si, bineinteles, de modul in care este amenajata bucataria. Totodata, aveti in vedere si cromatica folosita pentru decor.

Materiale. Materialul din care este realizata plita este esential, fiindca acesta va determina rezistenta produsului in timp. De pilda, inoxul este cel mai rezistent, in special cel anti-amprenta care asigura si un mod de intretinere mai facil. Sticla ceramica este foarte frumoasa si usor de curatat, dar va trebui sa o tratati cu atentie. Plitele incorporabile pe gaz sunt realizate, de regula, din otel emailat destul de rezistent. In plus, alegerea materialului este in stransa legatura si cu bugetul de care dispuneti.